Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 αναμένεται να ανοίξει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι περίπου 100.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, ώστε να λάβουν την προκαταβολή της σύνταξής τους, που κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα μπαράζ πληρωμών ξεκινά από αύριο 10 Μαρτίου και θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, καθώς θα ολοκληρωθεί ένα μεγάλο τμήμα πληρωμών των αναδρομικών στους δικαιούχους.

Ειδικότερα, υπουργική απόφαση που έφτασε στον ΕΦΚΑ δίνει το σήμα για να καταβληθούν το επόμενο διάστημα και  σίγουρα μετά το Πάσχα, τα αναδρομικά που περιμένουν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αν και δεν είναι ακριβείς οι ημερομηνίες καταβολής.

Τι πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική αίτηση οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ. Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος.

Πότε πιστώνονται τα αναδρομικά

Στις 10 Μαρτίου πληρώνονται τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 10 Μαρτίου ανοίγει ο κύκλος πληρωμών, καθώς πληρώνονται τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016 σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Πρόκειται για την πληρωμή αναδρομικών του 11μήνου σε κληρονόμους που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία έχει παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για όσους δεν πρόλαβαν να εκδώσουν εγκαίρως τα αναγκαία πιστοποιητικά.

Παράλληλα, στις 12 Απριλίου 2021  αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των αναδρομικών κληρονόμων καθώς αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά

Ενίσχυση 3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις: Οι δικαιούχοι και πως θα κάνουν αίτηση

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων – 3.215 νέα κρούσματα και 46 θάνατοι σε ένα 24ωρο