«Άκυρο» στις οκτώ από τις δέκα αιτήσεις που υποβάλλονται στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων «ρίχνει» η ΑΑΔΕ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αφορά στον όρο να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προ του Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής αίτηση για ρύθμιση χρεών σε 36 ή 72 δόσεις έχουν υποβάλει περίπου 7.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το συνολικό χρέος που έχουν ρυθμίσει να ξεπερνάει τα 162 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποσταλεί δεκάδες μηνύματα από φορείς που ζητούν την αλλαγή των όρων, κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει δεκτό το νέο οικονομικό επιτελείο με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη νέα ρύθμιση. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξουν γενικώς τη ρύθμιση αλλά ενδεχομένως να επιτρέψουν σε όσους είχαν αρρύθμιστες οφειλές προ του Νοεμβρίου 2021 να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36-72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Επίσης, στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που εξέδωσε περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για όσους έχουν χρέη προς τους Δήμους. Οσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις υπηρεσίες των δήμων την 1η.11.2021 και επιπλέον εφόσον είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να μην την έχουν απολέσει έως την ημερομηνία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31η.12.2022 και κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

Διαβάστε περισσότερα:

Βριλήσσια: Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης

Υποψήφια με τον συνδυασμό «Το Μαρούσι Ψηλά!» η Ευαγγελία (Λία) Παπαγιαννάκη

Παπάγος – Χολαργός: «Επιχείρηση anti-graffiti» στην πόλη