Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, ανοίγει η ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους» που δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας 18 – 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για την υποενότητα «Ανακαινίζω» μπορούν να γίνουν μόνο από όσους έχουν ενταχθεί πρώτα στην υποενότητα «Εξοικονομώ».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις δύο ενότητες του προγράμματος:

Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.

Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

Υφίσταται νόμιμα.
Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
«Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους»: Aνοίγει η ειδική πλατφόρμα
https://exoikonomoneon.gov.gr

Από 18/5 έως 15/9

Ωφελούμενοι: 20.000 νέοι (από 18 έως 39 ετών)

Προϋπολογισμός: 300 εκατ. €

Δυνατότητα:

Α) Ενεργειακής αναβάθμισης

Β) Ανακαίνισης κατοικίας.

Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για ενεργειακή αναβάθμιση

Καλύπτει: αντικατάσταση κουφωμάτων – θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης – ζεστού νερού χρήσης, έξυπνα συστήματα φωτισμού

Ποσοστό Επιδότησης: από 45% έως 90%

Ποσό: έως 22.500 €

Οικ. εισόδημα: έως 50.000€

Το «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ» για ανακαίνιση
Καλύπτει: ανακαίνιση μπάνιου & κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση & επισκευή ηλεκτρολογικών – υδραυλικών εγκαταστάσεων & πατωμάτων

Ποσοστό Επιδότησης: έως 30%

Ποσό: έως 10.000€

Οικογενειακό εισόδημα: έως 20.000€

Βασική προϋπόθεση: για την ένταξη στο «Ανακαινίζω» -> υποχρεωτική ένταξη στο «Εξοικονομώ»

Δικαιούχοι: Ιδιοκτήτες ακινήτου (>50%)

Κατοικία (υφίσταται νόμιμα -όχι κατεδαφιστέα – κύρια κατοικία)

Εκτός, όσοι έχουν ενεργή αίτηση σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Διαβάστε περισσότερα:

Νέος σύγχρονος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο κέντρο της Νέας Ιωνίας

Δήμος Αμαρουσίου: Σε τελικό στάδιο η μελέτη ανάπλασης του “Αρίωνα” στη Νέα Λέσβο

Εκλογές 2023: Δωρεάν διέλευση στα διόδια για τις μετακινήσεις των εκλογέων