Απαντήσεις και για τον κατώτατο μισθό και το σχέδιο για νέα αύξησή του, τον οποίο σύνδεσε με τον ΦΠΑ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε  για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και επανέλαβε ότι «η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην τιμή των προϊόντων. Θυμάστε τι έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ; Δεν πέρασε στην τελική τιμή. Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο που θεωρεί ότι προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί οι καταναλωτές να πληρώσουν. Όσοι εφάρμοσαν μείωση του ΦΠΑ είδαν μείωση στα έσοδα και χωρίς να μειωθούν οι τιμές».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «αυτός είνα o λόγος που επιμένω στο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας. Εκτιμώ η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί ενώ οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού, δε, εξήγησε, ότι «υπάρχει ένας κοινός τόπος για όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν όλες εισαγόμενες ενώ την κρίση του 2015 την προκάλεσε ο κ. Τσίπρας» στη συνέχεια είπε ότι «είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις. Όλοι είδαν αυξήσεις αλλά ορισμένοι όχι στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αυτο το διορθώσαμε με 200-300 ευρώ ως ενίσχυση. Είναι δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά».

Τα ποσά για τον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση ανέρχεται πλέον σε 780 ευρώ (μεικτές αποδοχές) και
Το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 34,84 ευρώ (μεικτές αποδοχές).
Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2019 κατά 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο.

Το υπουργείο Εργασίας υπολόγισε για 14 καταβολές μισθών, το 2019 έμεναν σε κάθε εργαζόμενοι 540 ευρώ καθαρά, τώρα θα του μένουν 667 ευρώ καθαρά.

Διαβάστε περισσότερα:

Θωρακισμένοι 500.000 δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων

Συμπόρευση των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων Κωνσταντίνου Βλάχου, Παναγιώτη Σαγρή και Θοδωρή Καστανάκη με τον συνδυασμό του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου «Το Μαρούσι Ψηλά!»

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι του voucher