Μείωση των φορολογικών βαρών για τις οικογένειες με παιδιά με αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, κατάργηση έως το 2027 του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, υπόσχεται προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε χθες (25/4) σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι «θα αυξήσουμε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά. Ότι ισχύει συν 1.000 ευρώ».

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο αυξάνεται:

Από 9.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 10.000 ευρώ για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο
Από 10.000 ευρώ σε 11.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 εξαρτώμενα παιδιά
Από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά
Από 12.000 ευρώ σε 13.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά
Με βάση την εξαγγελία Μητσοτάκη το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά διατηρείται αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ.

Το ετήσιο φορολογικό όφελος που προκύπτει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και αυξάνεται στα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά.

Τέλος επιτηδεύματος

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Όπως είπε «σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση».

Το τέλος επιτηδεύματος, επιβαρύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από 400 – 1.000 ευρώ κάθε χρόνο ανεξάρτητα από το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές. Μάλιστα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματιών που εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος. Η τελευταία απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έμμεσοι φόροι

Για τους έμμεσους φόρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά μόνο όταν εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Διαβάστε περισσότερα:

Βριλήσσια: Β. Αρσένη-Λάμπρου υπηρεσιακή δήμαρχος

Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

ΙΕΛΚΑ: 390 ευρώ το χρόνο κερδίζουν οι καταναλωτές από προσφορές και εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ