Ποτάμια και υπόγεια ύδατα στο χαμηλότερο επίπεδό τους, καύσωνες και τεράστιες πυρκαγιές: το περσινό καλοκαίρι κατέδειξε πόσο πλήττεται η Ευρώπη από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).

Ο κόσμος θερμαίνεται λόγω της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο – η συγκέντρωση του οποίου στην ατμόσφαιρα πέρυσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν καταγράψει οι δορυφόροι.

Τα οκτώ προηγούμενα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, επεσήμανε στην έκθεσή της η C3S, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο.

Η Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, γνώρισε πέρυσι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί από τότε που διατηρούνται στοιχεία, το 1950. Η θερμοκρασία στην ήπειρο έχει αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έναντι μόνο 1,2 βαθμού Κελσίου για όλον τον πλανήτη.

«Η έκθεση υπογραμμίζει ανησυχητικές τάσεις, με το 2022 να είναι ακόμη μία χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, σε ό,τι αφορά τις ακραίες θερμοκρασίες, τις πυρκαγιές και (την έλλειψη) βροχοπτώσεων, γεγονότα που είχαν σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τις κοινότητες σε όλη την ήπειρο», υπογράμμισε ο Κάρλο Μπουοντέμπο διευθυντής της C3S.

«Προχωράμε προς το άγνωστο», πρόσθεσε.