Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκαν από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου δικαιούνται Δώρο Πάσχα. Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβονται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβονται με ημερομίσθιο.

Το Δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023. Φυσικά, αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς νωρίτερα από τον εργοδότη. Η αύξηση στον κατώτατο μισθό φέρνει αυξήσεις και στο δώρο Πάσχα. Ειδικότερα, 585.000 εργαζόμενοι θα λάβουν δώρο Πάσχα αντί για 371 ευρώ, 406 ευρώ.

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές και εφόσον ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ από 713 ευρώ, το φετινό Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με τις αποδοχές που καταβάλλονται από την 1η Απριλίου. Έτσι όσοι δικαιούνται από την 1η Απριλίου 780 ευρώ (μικτό μισθό) και έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Πάσχα που φέτος είναι 406 ευρώ.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Μπορείτε να υπολογίσετε εδώ το ποσό του Δώρου: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται

  • Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
  • Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Αυτόφωρο για όσους δεν καταβάλλουν έγκαιρα το Δώρο Πάσχα

Διευκρινίζεται πως για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτό να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα:

Εμπρησμός σε είσοδο πολυκατοικίας δημοσιογράφου στην Πεύκη

Σκληρό bullying σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο στα Βόρεια Προάστια – Έδεσαν 15χρονο με πετονιά από τον λαιμό

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πρεμιέρα σήμερα για τις αιτήσεις