Την Πέμπτη 16 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική απεργία με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να απευθύνουν σχετικά καλέσματα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Έτσι, η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία με την ΑΔΕΔΥ να καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ., ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

Επίσης, η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της, με αποτέλεσμα τα πλοία να είναι «δεμένα» εκείνη την μέρα.

Το κάλεσμα της ΓΣΕΕ

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις κινητοποιήσεις:

«Η ΓΣΕΕ, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών».

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Ακολουθεί το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για την πανελλαδική απεργία:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:

-Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

-Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».

Διαβάστε περισσότερα:

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 17 Μαρτίου

Δήμος Ηρακλείου: «Πράσινο» στον σχεδιασμό για την ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου

Στο 6,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση