Διεθνή φορολογική απάτη, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, στην οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 άνθρωποι, αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη απάτη ΦΠΑ που έχει ερευνηθεί ποτέ στην ΕΕ», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 14 χώρες (Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου 14 κρατών μελών της ΕΕ, πραγματοποίησε ταυτόχρονες έρευνες σε σχέση με ένα πολύπλοκο σύστημα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που βασιζόταν στην πώληση δημοφιλών ηλεκτρονικών αγαθών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αποκάλυψαν ένα δίκτυο «εγκληματικής δραστηριότητας» που ήταν ενεργό σε 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Το δίκτυο εκτεινόταν μέχρι την Αλβανία, την Κίνα, τον Μαυρίκιο καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κλήθηκε να βοηθήσει τις αρχές της Πορτογαλίας να εξετάσουν μια υπόθεση που αρχικά φαινόταν να είναι μικρή. Επρόκειτο για μια εταιρεία με έδρα την πόλη Κοΐμπρα, η οποία πωλούσε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ήταν ύποπτη για μη καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Ενώ ο έλεγχος των εγγράφων φαινόταν να είναι εντάξει, η Εισαγγελία, με την υποστήριξη της Europol και των εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ερεύνησε περαιτέρω – και ανακάλυψε ένα εκτεταμένο, μαζικό σχέδιο απάτης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ, η υπόθεση είναι άξια προσοχής όχι μόνο λόγω της τεράστιας κλίμακας της, αλλά και λόγω της «εξαιρετικής πολυπλοκότητας της αλυσίδας των εμπλεκόμενων εταιρειών».

Διαβάστε περισσότερα:

Συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα στον Παπάγο

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε ταμείο αύριο – Ποια επιδόματα πληρώνονται

Επιταγή ακριβείας: Χωρίς αίτηση θα πιστωθούν τα χρήματα – Άνοιξε η «βεντάλια» των δικαιούχων