Μια τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις περίπου 7,5% για ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν στις αρχές του έτους. «Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στις συντάξεις, είπε πως «εκτιμώ ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το υπουργείο Οικονομικών θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Ο δε πληθωρισμός θα τείνει προς το 10%, δηλαδή βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι αυξήσεις των συντάξεων θα πάνε σε 2,3 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι». Προσθέτοντας ότι «πήραν πάνω από 900 εκατ. συνολικά μέσα στη χρονιά».

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που είναι μόνιμο μέτρο. Είπε επίσης ότι «οι συνταξιούχοι, ένα τμήμα σημαντικό πάνω από ένα εκατομμύριο, θα πάρουν επιταγή ακρίβειας φέτος, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους».

Δήλωσε εξάλλου ότι «ταυτόχρονα μειώνουμε μόνιμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο της κοινωνίας, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, και παρεμβαίνουμε, όχι με μόνιμα μέτρα, στο σκέλος των δαπανών για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο κρατά η ενεργειακή κρίση».

Για το επίδομα θέρμανσης, είπε ότι εφέτος είναι 300 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατ. ευρώ. «Έχουμε την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης που είναι άλλα 300 εκατ. ευρώ, και 800 εκατ. της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ θα εισέλθουν έμμεσα ή άμεσα στο πορτοφόλι του πολίτη έως το τέλος της χρονιάς», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως το τέλος του έτους θα καταβληθεί στους περσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, το σύνολο του επιδόματος που πήραν πέρυσι, και θα συμψηφιστεί με τις επόμενες δόσεις του 2023. «Βοηθάμε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, να πάρει το σύνολο του επιδόματος φέτος και όχι σε τρεις δόσεις όπως το πήρε πέρυσι», επεσήμανε. Και πρόσθεσε ότι έως χθες 446.000 πολίτες είχαν υποβάλει αίτηση για επίδομα θέρμανσης, ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης:

-«Στις επιστρεπτέες προκαταβολές δώσαμε 8,5 δισ. ευρώ, άρα το πρώτο ουσιώδες θέμα που λύσαμε είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα πληρώνει ένα πολύ μικρό ποσό της επιστρεπτέας που πήρε. Κουρεύτηκαν τα 2/3 της επιστρεπτέας. Κάνουμε ορθολογική οικονομική πολίτικη που θα μας οδηγήσει το 2023 σε παραπάνω έσοδα από δαπάνες».

-Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κάθε πολίτης πρέπει να είναι ικανοποιημένος, διότι πρωταρχικά η χώρα αξιοποιεί τον πλούτο της. Πρέπει και να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, και το τρίτο σε σπουδαιότητα είναι το οικονομικό κομμάτι.

-Για τους δημόσιους υπαλλήλους υπενθύμισε την κατάργηση του 1% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και μίλησε για νέο μισθολόγιο από το 2024. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε διάφορους φορείς να λειτουργούμε προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας κίνητρα και επιβράβευση για να βελτιώσουμε σταδιακά, όσο αντέχει ο προϋπολογισμός, το μισθολόγιο των δημόσιων υπάλληλων. Θα πρέπει να μη μείνει κανένας πίσω, στην κοινωνία, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Όλοι πρέπει να έχουν το μέρισμα ανάπτυξης γιατί όλοι είχαν σημαντικές περικοπές το προηγούμενο διάστημα».

-Τα αναδρομικά όσων δικαιώθηκαν, αποδίδονται κανονικά και θα αποδοθούν.

-Τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα μεταβληθούν.

-‘Ανοιξε η πλατφόρμα για το φοιτητικό επίδομα, ενώ την άλλη εβδομάδα έρχονται οι ρυθμίσεις για τον ΕΦΚΑ.

Τέλος, προέτρεψε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα:

Βανδαλισμοί παιδικών χαρών στο Μαρούσι – Με μηνύσεις απαντάει η δημοτική Αρχή

Αυτοψία Αμπατζόγλου στο έργο αποκατάστασης του πρανούς επί της οδού Ερεσσού (pics)

Δήμος Βριλησσίων: Παρέχει υπηρεσίες Θηλασμού και φροντίδας νεογνού στο Δημοτικό Ιατρείο-Κοινωνικό Φαρμακείο