Την περαιτέρω μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για όσους εξοικονομούν ενέργεια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2023, ενώ ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί η χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί του ρεύματος μέσω του επιδόματος που δίνεται ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλάζει άρδην το 2023, ώστε να μπορέσει ο προϋπολογισμός να καλύψει τις ανάγκες κυρίως των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση. Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα αφορά τις 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, καθώς είναι αδύνατον να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Με βάση λοιπόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης:

– Τερματίζονται οι οριζόντιες μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση θα προκύπτει με βάση την κατανάλωση. Επίσης, όσοι εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους καταναλωτές. Οπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, ουσιαστικά τελειώνουν οι υψηλές κρατικές επιδοτήσεις το 2023 που κάλυψαν μέχρι σήμερα το 85% έως 94% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνεται ότι με την κάλυψη έως 94% των αυξήσεων φθάσαμε στο σημείο αρκετά νοικοκυριά να είχαν μηδενικούς λογαριασμούς, ενώ άλλα διαπίστωσαν και μικρές επιστροφές. Και αυτό καθώς η κρατική τιμήεπιδότηση υπερκάλυψε την τιμή του παρόχου.

– Σχεδιάζονται κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα φαίνεται να έχουν αποφασισθεί η αύξηση του ποσού του επιδόματος και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει την αύξηση 20%-30 του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με την περυσινή σεζόν, και ταυτόχρονα τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για το επίδομα καυσίμων (fuel pass).

Το περυσινό επίδομα θέρμανσης είχαν λάβει 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 168 εκατ. ευρώ περίπου, με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα. Εξετάζεται, επίσης, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους να ανοίξει νωρίτερα, ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου / αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50%55% υψηλότερη από πέρυσι, καθώς προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,6-1,7 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από 1,10 ευρώ πέρυσι. Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Διαβάστε περισσότερα:

Άγνωστος επιτέθηκε σε 16χρονη σε υπόγειο πάρκινγκ στο Μαρούσι

Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων: Ενεργοποιείται για επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων

Σοβαρά τραυματισμένοι δύο νέοι από το ατύχημα στο Allou Fun Park – Διασωληνωμένη μία 21χρονή