Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αποκατάστασης ζημιών σε περιοχές που έχουν πληγεί από την φωτιά.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοποιούν μια σειρά από μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Αττική και σε άλλες περιοχές κατά τον Ιούλιο του 2022, μετά την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτησή τους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα μετρά στήριξης για τους πυρόπληκτους

Αναλυτικά το πακέτο στήριξης για τους πυρόπληκτους θα περιλαμβάνει: Εξάμηνη αναστολή των φορολογικών, δανειακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ έως το 2024, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες 600 ευρώ ανά νοικοκυριό για την κύρια κατοικία και επιπλέον 600 ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες και 600 ευρώ για κάθε μέλος μίας οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Άτομα που υπέστησαν αναπηρία θα αποζημιωθούν με 4.500 ευρώ.

Οι αποζημιώσεις για οικοσκευές θα φτάσουν έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό και αφορά την κύρια κατοικία. Ενώ η στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα θα είναι κατά 80% με κρατική αρωγή και κατά 20% άτοκο δάνειο.

Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής θα είναι προκαταβολή της τάξεως εώς 14.000 ευρώ και οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ”arogi.gov.gr”.

Στο πακέτο των μέτρων στήριξης περιλαμβάνεται και η φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες και η στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ.

Μέτρα για επιχειρήσεις

Για την στήριξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εξάμηνη αναστολή των φορολογικών, δανειακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και φυσικά αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα:

Δήμος Χαλανδρίου: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη φωτιά στην Πεντέλη – Τι περιλαμβάνει

Fuel Pass 2: Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα καυσίμων – Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Φωτιά στη Λέσβο – Οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια στα Βατερά