Την τρίτη ακριβότερη τιμή χονδρεμπορικής μαζί με την Ιταλία και την Μάλτα είχε Ελλάδα στο α’ τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με έκθεση την Κομισιόν.

Στην χώρα μας η χονδρεμπορική τιμή για το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε σε 237,8 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 348% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την πρωτιά να παίρνει η Ιταλία με 248,8 ευρώ/MWh και την δεύτερη θέση η Μάλτα  με 239,2 ευρώ/MWh. Από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που ήταν 201 ευρώ/MWh, η Ελλάδα ήταν κατά 36,8 ευρώ ακριβότερη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν και μεγάλες αυξήσεις στις λιανικές τιμές ηλεκτρισμού, καθώς η χώρα μας εμφάνισε άνοδο τιμών 111% στο πρώτο τρίμηνο, μετά την Ολλανδία και την Ισπανία.

Ο μέσος όρος της Ε.Ε. στη λιανική του ρεύματος για τα νοικοκυριά για το α΄τρίμηνο του 2022 ήταν στα 0,29 ευρώ την κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένων τελών και φόρων. Στην Ελλάδα ανήλθε στα 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα, χωρίς τις επιδοτήσεις,  με την Ισπανία στην πρώτη θέση (0,51 ευρώ/KWh) και την Ιταλία να ακολουθεί (0,42 ευρώ/KWh).

Απογοητευτική είναι η εικόνα για τις επιχειρήσεις όπου η λιανική τιμή στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο ήταν στα 0,40 ευρώ/KWh, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στα 0,18 ευρώ/KWh.

Διαβάστε περισσότερα:

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο – Δυο νεκροί και ένας αγνοούμενος

Ένοχος για δύο βιασμούς ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Παλλήλη – Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας