Ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος για την Ευρώπη να μείνει χωρίς επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου στη κορύφωση της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, σε περίπτωση πάντα που κοπεί η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream. Αυτό τουλάχιστον προειδοποιεί η Wood Mackenzie Ltd.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, το χειρότερο σενάριο είναι να κλείσει εντελώς ο ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία και παράλληλα η Ευρώπη να αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

Σημειώνεται πως η Gazprom μείωσε περαιτέρω τις προμήθειες σε πελάτες από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία τις τελευταίες δύο ημέρες, κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας. Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η επίσημη δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο ρωσικός γίγαντας είναι πως δημιουργήθηκαν προβλήματα με τις επισκευές, από τη Siemens AG.

Ο κίνδυνος αν σταματήσουν οι ροές

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πρόβλεψη της Wood Mackenzie, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο να στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την περίοδο της υψηλής ζήτησης του χειμώνα, στην περίπτωση που οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διακοπούν πλήρως.

Εφόσον αυτό συμβεί, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει το «κενό» που θα δημιουργηθεί και τα αποθέματα ενδέχεται να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιανουάριο. «Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα αντιμετώπισης, ίσως θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί στη ζήτηση» δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος του τμήματος φυσικού αερίου και LNG στη Wood Mackenzie, Μάσιμο Ντι Οντοάρντο.

Εάν οι ροές του φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να επηρεάσει τα αποθέματα, τα οποία είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, σπέρνοντας αισιοδοξία ότι το μπλοκ θα μπορούσε να φτάσει το 80% μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, τα αποθέματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να φτάσουν μόλις το 59% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Και εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα αποθέματα θα γεμίσουν κατά περίπου 67%. Και στα δύο αυτά σενάρια, αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Καθησυχάζει η Κομισιόν

Πάντως, η Κομισιόν έστειλε μήνυμα πως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο Reuters πως «με βάση τις συζητήσεις που έχουμε με τις εθνικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας». Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά.

Την Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, αύξηση που προστίθεται σε άνοδο 46% που έχει καταγραφεί ήδη αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 50% η επιδότηση για αλλαγή κλιματιστικού και ψυγείου

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δείτε όλη τη διαδικασία για την αίτηση

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε πρατήρια που πωλούν νοθευμένα καύσιμα