Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά. Η πλατφόρμα όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πιστωθεί η οικονομική ενίσχυση που ξεκινά από 18 και φθάνει έως τα 600 ευρώ στα νοικοκυριά.

Στην ΑΑΔΕ δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ όπως αναφέρουν μετά το τέλος των αιτήσεων θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος των αιτήσεων και οι διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας ώστε να πιστωθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που  έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 60.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022  καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος 18.300 που αναλογεί στο εισόδημά του, το καθαρό εισόδημά του περιορίζεται στα 41.700, ποσό που είναι μικρότερο των 45.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 71.000 εφόσον πρόκειται για ελευθέρους επαγγελματίες.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποχρεούνται να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους πριν την υποβολή αίτησης για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση αφορά στο λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:

Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

-Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας.

-Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση  και την ένδειξη για την κύρια κατοικία τους και την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του  αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.

Διαβάστε περισσότερα:

Η Docandu μία από της πέντε startup που επέλεξε η Pfizer για το πρόγραμμα start4health

Alpha Bank: Στηρίζει την Αστυπάλαια να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου

Μερική τροποποίηση δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας Δήμου Διονύσου