Στην ενεργοποίηση μέχρι το τέλος του 2022 μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας προχωρά η ΑΑΔΕ διευκολύνοντας περαιτέρω του ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν νέο Ε9 δηλαδή, να τροποποιήσουν το προηγούμενο, καθώς αυτό θα γίνεται αυτοματοποιημένα από την εφορία με την άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 αλλά οι μεταβολές θα γίνονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myProperty.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τη νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία οι φορολογούμενοι γλιτώνουν τα λάθη που σε ορισμένες περιπτώσεις μεγεθύνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ανά πάσα στιγμή οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το Ε9 για συγκεκριμένες όμως ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου που δεν περνούν μέσα από τη πλατφόρμα myProperty.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και 71.452 επιχειρήσεις. Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν 1,72 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις το ποσό των 531 εκατ. ευρώ. Συνολικά στον κρατικό προϋπολογισμό από την πρώτη δόση αναμένεται να προστεθούν περισσότερα από 225 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9. Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ  θα έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύψει  μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Δήμος Διονύσου: Προσλαμβάνει εκπαιδευτές για το «Summer Camp Διονύσου 2022» – Πού απευθύνεστε για αίτηση

Δήμος Βριλησσίων: “Κομποστοποίηση: η σιωπηλή δύναμη, Αναγεννητικές Καλλιέργειες: τρόπος να ζεις”

Έπεσαν οι υπογραφές για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 520.000 στο Μαρούσι