Στη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού από τον Μάιο αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης ενώ παράλληλα εστίασε στο ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου στους άνω των 60 ετών που τελικά αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο.

«Υπάρχει σκέψη σε περίπτωση που εμβολιαστούν όσοι τους έχει ήδη επιβληθεί το πρόστιμο, να διαγραφεί» είπε απαντώντας για το εάν υπάρχει πιθανότητα διαγραφής των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60, δεδομένης της άρσης του μέτρου, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια ο Θάνος Πλεύρης διευκρινίζοντας ότι, είναι κάτι που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «από την 1η Μαΐου αναστέλλεται η επίδειξη του πιστοποιητικού, κάτι που σημαίνει ότι, οι ανεμβολιάστοι θα είναι χωρίς τεστ, σε εστίαση και γήπεδα». «Γυρίζει στο 100% η πληρότητα» συμπλήρωσε σχετικά.

Τι είπε για τη χρήση μάσκας

Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι, «παραμένει η μάσκα σε κλειστούς χώρους και σχολεία, μέχρι 31 Μαΐου. Από 1η Ιουνίου θα υπάρξει άρση της υποχρέωσης, αλλά κατ’ελάχιστον στους χώρους όπως ΜΜΜ, νοσοκομεία».

«Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο, θα το αναγγέλλαμε Μάρτιο – Απρίλιο του 2023», απάντησε σε σχετικό σχόλιο.

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι εδώ και κάνει φαινόμενα και κύκλους» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Τα στοιχεία δείχνουν πτώση που συνδέεται και με τον καιρό και με τον εμβολιασμό. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο με μας, χαλάρωση το καλοκαίρι και επιφυλακή, για αυτό τα μέτρα αναστέλλονται, δεν καταργούνται».

Σε ερώτημα σχετικό με τη γνώμη της Επιτροπής πάνω στα μέτρα είπς πως «το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης, βρίσκει σύμφωνη την Επιτροπή».

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπενθύμισε ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι θα υπάρχει αναστολή μέχρι τις 31/12 και πως «όποιος υπηρετεί το Σύστημα Υγείας πρέπει να σέβεται την επιστήμη του».

Ξεκαθάρισε πως «στο ΕΣΥ πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες τις πανδημίας, δεν μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολιάστοι», σημειώνοντας πως «δεν θέλω να δώσω ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι».

Ερωτηθείς τέλος, για το αν θα ανοίξει η 4η δόση για όλο τον πληθυσμό, απάντησε πως αναμένονται κεντρικές αποφάσεις από τον ΕΜΑ και τον ECDC μέσα στον Απρίλιο.

Διαβάστε περισσότερα:

Συνεχίζονται οι «Ημέρες Καριέρας» στην Αγία Παρασκευή

Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου – Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ

Καμπανάκι ΕΛ.ΑΣ. για μήνυμα που δήθεν αποστέλλεται από την Αστυνομία