Καταφθάνει η ώρα των φορολογικών δηλώσεων οι οποίες αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στα τέλη Μαρτίου με νέους κωδικούς, χωρίς εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και πλήρη επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6,4 εκατ. νοικοκυριά. Ήδη τυπώθηκαν τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) ενώ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για τη συμπλήρωση της νέας φορολογικής δήλωσης.

Με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή ο επιπλέον φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023 ενώ εξετάζεται να χορήγηση έκπτωσης 3% επί του συνολικού φόρου για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό.

Οι βασικές αλλαγές

Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-κλειδιά είναι οι εξής:

Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιογια κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822:Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.

Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

Διαβάστε περισσότερα:

«NoWaste»: Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Ποιοι οι στόχοι

Δήμος Αγίας Παρασκευής: «Κάρτα Κατοίκου» από τον Δήμο και την ΕΝΕΒΑΠ

Κάτοικοι των Βριλησσίων φιλοξενούν στα σπίτια τους Ουκρανούς πρόσφυγες