Εξαντλούνται τα αποθέματα χαπιών ιωδίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το ίδιο παρατηρείται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μετά την επίθεση στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού, καθώς όπως όλα δείχνουν η επίθεση έγινε σε τομέα εκπαίδευσης του εργοστασίου.

Ακόμα και πριν το χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσια, η ζήτηση για χάπια ιωδίου είχε αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη λόγω των φόβων για μία ραδιενεργή έκθεση από κάποια πυρηνική επίθεση η ατύχημα.

Τι είναι τα χάπια ιωδίου

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος στο iatropedia.gr, «τα χάπια ιωδίου είναι ιώδιο. Το ιώδιο που βάζουμε στο αλάτι για να έχουμε ιώδιο στον οργανισμό μας. Αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και από τη διατροφή μας. Αλλά επειδή η διατροφή μας δεν έχει και πολύ ιώδιο, γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα σκευάσματα. Είναι το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Αυτό είναι».

Πώς δρουν τα χάπια ιωδίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα κάτω των 40 ετών να λαμβάνουν ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, για την προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα.

Λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το ιώδιο «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα».

Παράλληλα, η λήψη ταμπλετών ιδωδίου ως προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμού έχει σχεδιαστεί στην Ελβετία σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα Ελβετικό πυρηνικό εργοστάσιο ή σε μία γειτονική χώρα, όταν απελευθερώνεται ραδιενεργό ιώδιο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελβετία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία μετρώντας την παρουσία ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Πότε συστήνεται η λήψη χαπιών ιωδίου

Το Τμήμα Υγείας του New York State παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πότε πρέπει να λάβετε χάπια ιωδίου για την προστασία σας από την έκθεση με ραδιενέργεια. Υπογραμμίζει ότι η λήψη ιωιδιούχου καλίου (ΚΙ) πρέπει να γίνεται μόνο μετά από μια ανακοίνωση από τοπικούς ή κρατικούς υπαλλήλους της κάθε χώρας. Η εγχώρια αρχή υγείας θα ενημερώσει πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε ιωδιούχο κάλιο και πότε μπορείτε να σταματήσετε να το λαμβάνετε.

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Αμαρουσίου: Πρόγραμμα 8μηνης εργασίας για ανέργους του ΟΑΕΔ – Πώς θα κάνετε αίτηση

Δήμος Χαλανδρίου: Ξεκίνησαν οι νέες εγγραφές στα ΚΑΠΗ της πόλης – Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο θα μας κοστίσει φέτος το Σαρακοστιανό τραπέζι