Περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία, ώστε να σωθούν από την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι σχεδόν μισό εκατ. άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ βρίσκουν καταφύγιο κυρίως στη Πολωνία και την Ουγγαρία.

Επίσης, είπε ότι θα δοθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δέχονται πρόσφυγες. «Ήδη οι χώρες αυτές κάνουν πάρα πολλά», είπε, «αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που θα φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η Γιόχανσον θεώρησε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, για να έχουν την κατάλληλη προστασία, αλλά και τη δυνατότητα μετακίνησης στην Ε.Ε. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί σήμερα και θα ακούσω προσεκτικά τα διάφορα κράτη-μέλη, ειδικά τα άμεσα ενδιαφερόμενα», είπε μεταξύ άλλων, στη τοποθέτηση της.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ έως τις 4 Μαρτίου

«Ναι» Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία – Σε κλοιό πιέσεων το Κίεβο

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης τους – Τα πρόστιμα