Μία ακόμη χαλάρωση των μέτρων και ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται από σήμερα.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την Τετάρτη (16/2) νέα άρση περιοριστικών μέτρων, η οποία θα αφορά την όρθια διασκέδαση, τα γήπεδα και τη χωρητικότητα στις εξέδρες των γηπέδων, αλλά και τις σχολικές εκδρομές. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και σε λίγες ώρες ξεκινά η εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η άρση των μέτρων θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους παραμένουν.

Τι θα ισχύει από τις 19 Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι, οι ειδικοί, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, έκαναν δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης, εισηγήθηκαν:

την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,

την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,

την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και

την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Ακολούθως, τα όσα αποφασίστηκαν, ανακοινώθηκαν και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρης.

Μάλιστα, ο κ. Πλέυρης πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου τηλεοπτική παρέμβαση, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λόγω του κορωνοϊού, στη νέα χαλάρωση των μέτρων που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και στο πώς είναι η κατάσταση της υγείας του λόγω του ιού.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ξεκινούν από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός δήλωσε στην απογευματινή ενημερωτική εκπομπή του Mega πως «βάσει των μοντέλων που έχουμε, βλέπουμε μια σταθεροποίηση στους δείκτες», τονίζοντας πως οι δείκτες που εξετάζουν είναι εκείνος των εισαγωγών, που είναι σε «ένα θετικό ισοζύγιο», και εκείνος των διασωληνωμένων.

«Πολύ σκληρός είναι και ο δείκτης των θανάτων, αλλά οι θάνατοι ακολουθούν το κύμα της πίεσης που είχαμε δεχθεί στα τέλη του περασμένου έτους-αρχές του νέου, που κυριαρχούσε η Δέλτα. Αυτή όλη η εξίσωση, μαζί με την κουβέντα με τους ειδικούς, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δείχνει πως το επόμενο διάστημα πάμε σε μια αποκλιμάκωση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Κίνδυνος αναζωπύρωσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας υπήρχε πολύ μεγάλος προβληματισμός όλων των ειδικών από τις χώρες της ΕΕ, ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έντονη παρουσία του στα τέλη του έτους, όταν έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τις διακοπές του Πάσχα, εξήγησε πως «έχουμε δει τις εκπλήξεις του κορωνοϊού. Είμαστε συγκρατημένοι. Όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι πάμε σε μία κανονικότητα, αν η μετάλλαξη παραμείνει ως έχει».

Τέλος, για το ότι κόλλησε κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως «από το δωμάτιο δεν έχω βγει και ήρθε και η γυναίκα μου στο δωμάτιο, νοσεί κι εκείνη, είναι ασυμπτωματική. Προσπαθούμε τα παιδιά να παραμείνουν υγιή».

«Αίρουμε κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας»

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η άρση των περιορισμών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. «Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια. Όμως, παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων. «Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, με την ευχή να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

Επιστήμονες: Πάσχα στο χωριό με μάσκες -Θα τις πετάξουμε το καλοκαίρι

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του κορωνοϊού εξέφρασαν οι ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πετάξει και τις μάσκες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε λίγους μήνες θα βάζουμε «τις μάσκες θαλάσσης». Όπως εξήγησε, «αν συνεχίσουμε με τους εμβολιασμούς, τότε είναι απίθανο να υπάρξει κάτι που θα τα ανατρέψει. Πρέπει να συμβεί κάτι απίστευτο όπως μια νέα μετάλλαξη, κάτι που απευχόμαστε».

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό, στο χωριό, αλλά με μάσκες και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες».

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Δήμος Αμαρουσίου γιορτάζει τις Απόκριες με πλούσιο πρόγραμμα σε πεζόδρομους και πλατείες

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 25.000 θέσεις στο νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Euroferry Olympia: Αποζημιώσεις από την Grimaldi διεκδικούν Έλληνες οδηγοί φορτηγών