Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού θα εισέλθει σε κλινική ανάπτυξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να είναι σε θέση να κοινοποιήσει δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές κατά τον Μάρτιο, εκτίμησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Η παρασκευή του εμβολίου ολοκληρώνεται» και «αναμένεται να μπει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του Μαρτίου να μπορέσουμε να μοιραστούμε δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές για να υπολογίσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ σε διαδικτυακή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Όπως γράφει το Reuters, η Moderna αναπτύσσει και ένα μονοδοσικό εμβόλιο που συνδυάζει μια αναμνηστική δόση κατά της Covid-19 με εμβόλιο της κατά της γρίπης.

Ο Μπανσέλ είπε ότι το καλύτερο σενάριο είναι ότι το συνδυασμένο εμβόλιο κατά Covid-19 και γρίπης θα είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες.

Στόχος ο ετήσιος εμβολιασμός με μία, μόνο, αναμνηστική δόση

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια μόνο ετήσια αναμνηστική δόση εμβολίου ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο έως τρεις δόσεις έναν χειμώνα».

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση το φθινόπωρο του 2022, καθώς η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά της νόσου είναι πιθανό να μειωθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασθενειών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού σχετικά με το εάν και πόσο ευρέως θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες δόσεις.

Πολλές ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τις εκστρατείες αναμνηστικού εμβολιασμού, ενώ άλλες έχουν δώσει «πράσινο φως» στη χορήγηση μίας τέταρτης δόσης μόνο σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

4η δόση εμβολίου: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τα ραντεβού – Ποιους αφορά

Δήμος Νέας Ιωνίας: Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών – Σε ποια σημεία βρίσκονται οι κάδοι

Νέα τεχνολογία μεταμορφώνει το αυτοκίνητο σε κινηματογραφική αίθουσα