Παρατείνονται και επισήμως κατά μία εβδομάδα τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, καθώς η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα για το θέμα.

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα μέτρα που παρατείνονται μέχρι τις 23 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παράλλαξης Όμικρον, παρά το γεγονός ότι δεν αυξάνει τους νοσηλευμένους σε ΜΕΘ προκαλεί αρκετό βάρος στο Σύστημα Υγείας καθώς αυξάνονται όσοι νοσηλεύονται σε κλινικές covid.

O κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Αναφορικά με το ζήτημα των περιορισμών, «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον».

Διαβάστε περισσότερα:

Experience Park: Δωρεάν η είσοδος στο βιωματικό πάρκο του Ελληνικού – Παραμένει η λαμπερή ατμόσφαιρα

Δήμος Αμαρουσίου: 11 μηχανήματα καθαρισμού αέρα κατά της Covid-19 στους παιδικούς σταθμούς της πόλης

4η δόση εμβολίου: «Πράσινο φως» από τους ειδικούς – Ποιους αφορά