Εφεδρικά πλάνα σε όλο το Δημόσιο, αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και περαιτέρω ώθηση στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα συνθέτουν τον κορμό της προετοιμασίας του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει της κορύφωσης του πανδημικού κύματος της μετάλλαξης «Όμικρον». Διανύοντας έναν μήνα αυξημένων απαιτήσεων, δεδομένου ότι ξεκινά και πάλι σήμερα -μετά την ανάπαυλα των γιορτών- η εκπαιδευτική διαδικασία, σε υψηλή ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μαζικές απουσίες και ελλείψεις προσωπικού, εξαιτίας της ισχυρής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής.

Παράλληλα, ως ημερομηνίες-σταθμοί αναφορικά με την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν επισημανθεί στο κυβερνητικό ημερολόγιο η Κυριακή 16 Ιανουαρίου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών (προβλέποντας επιβολή διοικητικού προστίμου για τους αρνητές), ενώ φαίνεται να απομακρύνεται προσώρας το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου στους πολίτες άνω των 50 ετών, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει ανέλθει ήδη σε ποσοστό 82%.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι τα πρόστιμα των 100 ευρώ τον μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα καταλογιστούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως ακριβώς προβλέπεται από την ψηφισθείσα ρύθμιση η οποία έχει οριστεί να ενεργοποιηθεί από την αρχή της εβδομάδας.

Κομβική ημερομηνία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό παραμένει και η Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, οπότε εκπνέουν τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία είχαν ληφθεί κατά τις ημέρες των γιορτών, καθώς τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συζήτηση περί άρσης των υγειονομικών περιορισμών. Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, μετά τις 17 Ιανουαρίου ενδέχεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ θα επιστρέψει και η μουσική στους ίδιους χώρους.

Ορόσημο η 1η Φεβρουαρίου

Στο ενδιάμεσο, στην αλλαγή του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού προχώρησε ήδη από χθες η κυβέρνηση, αλλαγή που είχε τεθεί ως άμεση προτεραιότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να ανακοινώνει πως «από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους».

«Για να το πούμε απλά», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας «όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου».

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς διευκρίνισε πως «δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εκείνον που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσης. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του», δηλαδή ενεργοποιείται και πάλι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το πέρας της θεραπείας του εμβολιασμένου πολίτη, χωρίς να χρειάζεται -για τον ίδιο πολίτη- έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Η τεχνική, αυτή, επιπλοκή έγκειται στο γεγονός ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν πανευρωπαϊκά, οπότε είναι δύσκολο να εξευρεθεί κοινή λύση για όλα τα κράτη -μέλη, ενώ υπεισέρχεται και ο ατομικός παράγοντας, καθώς δεν απαιτείται το ίδιο διάστημα αποθεραπείας για όλους τους πολίτες.

Εφεδρεία ανθρώπινων πόρων

Εκτός από τη διευθέτηση των αναγκών που παρουσιάστηκαν στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με υψηλές ταχύτητες προετοιμάζεται η κυβέρνηση και για ένα ενδεχόμενο κύμα νοσηλειών του προσωπικού στο Δημόσιο, εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον». Προλειαίνοντας το έδαφος, οριζόντια οδηγία προς όλα τα Υπουργεία απέστειλε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το Υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας τις διοικήσεις τους να συντάξουν «έκτακτο πλάνο» λειτουργίας για το σύνολο των δημόσιων δομών και υπηρεσιών με στόχο «τη δημιουργία εφεδρείας ανθρώπινων πόρων», έχοντας ταυτόχρονα εδραία την πεποίθηση ότι οι «επιπτώσεις από τον κορωνοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα. Ανάλογα με το αντικείμενο, αλλά και την έκταση των μολύνσεων στα στελέχη τους από την νέα παραλλαγή, σε υψηλή ετοιμότητα παραμένουν οι περισσότερες κρατικές δομές τις τελευταίες ώρες, έχοντας επιφορτιστεί με τη διαχείριση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις και… ρολά, σε κρίσιμες υπηρεσίες για τον πολίτη.

Αρχής γενομένης από τα σχολεία, όπου η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις τάξεις ενέχει μαζικό χαρακτήρα, τα όποια κενά τυχόν υπάρξουν λόγω της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, δεν είναι εφικτό να διαφανούν από το πρώτο κουδούνι, αλλά πιθανότατα θα καταγραφούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας λόγω της διοικητικής διαδικασίας δήλωσης των κρουσμάτων, όσον αφορά στους διδάσκοντες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αναπλήρωση των δασκάλων και των εκπαιδευτικών θα γίνεται είτε με διδακτικό προσωπικό της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, είτε ενδοσχολικά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα επιλεγεί, θα εξαρτηθεί, κατά πληροφορίες, από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στους εκπαιδευτικούς, την ειδικότητά τους, αλλά και τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εκεί όπου δηλαδή υπηρετούν. Διερευνώντας το επίπεδο διαθεσιμότητας, τηλεδιασκέψεις με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας είχε όλες τις τελευταίες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση τυχόν κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την αντικατάσταση των υπαλλήλων που πιθανόν νοσήσουν από την παραλλαγή «Όμικρον» και στις δημόσιες συγκοινωνίες, με δεδομένο ότι εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά, μόνο στην Αττική. Χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη προβλήματος ως προς την εκτέλεση του μεταφορικού έργου, η σχετική προετοιμασία στον τομέα των Συγκοινωνιών του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν χρειαστεί θα υπάρξει τροποποίηση ορισμένων δρομολογίων, ώστε να ενισχυθούν οι γραμμές που εξυπηρετούν το κέντρο της Αθήνας (δηλαδή τον μεγαλύτερο όγκο των επιβατών), αλλά και ανάκληση κάποιων αδειών των εργαζομένων. Επίσης, επισπεύδεται και το έργο της ειδικής επιτροπής που μελετά περιπτώσεις στο προσωπικό (κυρίως οδηγών) που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας για διαφόρους λόγους, προκειμένου να κριθεί ποιοι εξ’ αυτών θα μπορούσαν να επιστρέψουν άμεσα στα καθήκοντά τους.

Σε επιφυλακή το Δημόσιο

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση επιφυλακής έχει θέσει το Δημόσιο ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προκειμένου να κρατήσει πάση θυσία ανοιχτές υπηρεσίες που κρίνονται κρίσιμες για τη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση πολιτών, σε περίπτωση που αυτές πληγούν από αυξημένες νοσήσεις υπαλλήλων. Εκτός από την οδηγία για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου δράσης από όλα τα Υπουργεία στα μέσα της εβδομάδας, ο κ. Βορίδης αύξησε παράλληλα το ποσοστό των υπαλλήλων που μπορούν να τηλεργαστούν στο 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πλάνο εργασιών που έχει καταρτίσει η κάθε δημόσια υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, τη φύση των καθηκόντων και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες συγχρωτισμού, ενώ ταυτόχρονα να υφίστανται εφεδρείες σε όρους ανθρωπίνων πόρων. Πέραν αυτών, η ηγεσία του ΥΠΕΣ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις που προκαλεί στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, καθώς σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις, με πρώτες τις «υπηρεσίες αιχμής», δηλαδή αυτές που έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα 10 δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2021

Μείωση Ενοικίων: Λήγει σήμερα το deadline για τις δηλώσεις – Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις

Rapid test δωρεάν στον Διόνυσο: Αναλυτικό πρόγραμμα – Ημέρες, ώρες και σημεία δειγματοληψίας