Τρία νέα πρόσθετα μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και αυτά είναι:

1) πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά

2) αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον Δεκέμβριο

3) για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους στα τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στο ότι αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες και οι χρεώσεις των μεταφορών. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορούσαμε, όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα ένα διάστημα. Θα ελέγχουμε την αισχροκέρδεια και τις επιπτώσεις των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς να αφήσουμε αβοήθητο τον καταναλωτή, ιδίως τον πιο αδύναμο. Η Ελλάδα πρώτη από τις αρχές Σεπτεμβρίου δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Αυτό που συμβαίνει με την αγορά ενέργειας, ιδίως στο φυσικό αέριο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο». Και πρόσθεσε: « Μας είπατε γιατί δεν προβλέπουμε από τώρα τι θα γίνει στην αγορά ενέργειας το 2022. Δυστυχώς προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει προς το χειρότερο και αυτό ήταν έξω από κάθε προβλεπτικό μοντέλο.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή, ότι η αύξηση αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση. Ναι, υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά θα ήταν τεράστιας αν δεν κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις και το ίδιο θα γίνει και στις αρχές του 2022 αν χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί. Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ώστε οι επιβαρύνσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση».

Μέτρα και από τον Χρήστος Σταϊκούρα

Στο τέλος Ιουνίου 2022 μετατίθεται η έναρξη πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, μετατίθεται για έξι μήνες, δηλαδή για τις 30 Ιουνίου 2022 η έναρξη της πληρωμής των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής ενω, όσοι θέλουν να την πληρώσουν εφάπαξ θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15%. Επίσης παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 το χρονικό περιθώριο που έχουν οι επιχειρήσεις να συμψηφίσουν κουπόνια του προγράμματος παγίων δαπανών με μελλοντικούς φόρους και εισφορές. Εξάλλου επεκτείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε δέσμη πέντε μέτρων που αφορούν παρατάσεις προθεσμιών αποπληρωμής και διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ.

Ειδικότερα:

1. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής από 31 Ιανουαρίου 2022 στις 30 Ιουνίου 2022. Δίνεται επίσης η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου έως 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή

2. Επεκτείνεται η περίοδος λήψης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο πρόγραμμα παγίων δαπανών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022,

3. Επεκτείνεται το πρόγραμμα Συνεργασία έως 31 Μαρτίου 2022

4. Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται σε αιμοκάθαρση και μέσα ατομικής υγιεινής για προστασία από ιούς έως τις 30 Ιουνίου 2022

5. Από το 2022 και για 3 έτη επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από ακαθάριστα έσοδα προσαυξημένες σε ποσοστό έως 100%.

Διαβάστε περισσότερα:

Αεροπορικά ταξίδια: Αναλυτικά τι ισχύει για αφίξεις στην Ελλάδα – Για ποιες χώρες απαγορεύεται η είσοδος

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Ανοιχτή η πλατφόρμα myCAR – Τι περιλαμβάνει το φετινό «ραβασάκι» – Πως θα τα πληρώσετε

ΙΚΕΑ: Άνοιξε το κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens (pics)