Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες αλλά και στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό σε ημερίδα της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

«Η σημερινή εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμβατικός έλεγχος αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Για αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού που πήρε το όνομα της Φώφης – γυναίκες από 50 έως 69 ετών που θα ειδοποιούνται ψηφιακά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας. Επίσης, αυξάνονται και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι τα χρόνια νοσήματα προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση αλλά και με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Έκανε επίσης αναφορά στην καθιέρωση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. «Ήταν μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη», τόνισε.

Κάνοντας απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα μίλησε για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ και την εφαρμογή του σχεδίου ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ για την πρόληψη.

Τόνισε ακόμα ότι ενισχύεται η διείσδυση των γενοσήμων και οργανώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια. Είχα διαβάσει μια ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία καταδείκνυε την τεράστια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής για όσους κάνουν πράξη την υγιεινή ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα σχετικά προγράμματα θα έχουν την απόλυτη στήριξή του και όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «θα χρειαστούμε και πολιτική ομόνοια αλλά και την στήριξη των επιστημόνων για να καταλάβει η κοινωνία τι σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής».

Είπε ακόμα ότι ταυτόχρονα με την πρόληψη πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, ειδικά των ηλικιωμένων.

«Θα επιμείνουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η 3η ενισχυτική δόση που θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες είπε ότι βασίστηκαν σε τρεις αρχές:

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.
Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν
Όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο με περισσότερα τεστ για να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.

«Θα ζητήσω από όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και να ξεφύγουμε από αυτή την περιπέτεια. Μόνο έτσι θα χτίσουμε ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας για να μην νοσούν οι συμπολίτες μας και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης: Στις 10 Νοεμβρίου οι αιτήσεις – Πότε θα καταβληθούν τα ποσά

Ανεμβολίαστοι: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο – Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα της 3ης δόσης

Ο «Άρχοντας» της αεροπορίας – Αυτό είναι το διθέσιο αεροσκάφος ελληνικής κατασκευής