Αυξάνονται και πληθύνονται οι απλήρωτοι φόροι στην Εφορία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 τα φορολογικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 3,4 δις. ευρώ ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί πλέον πιο στοχευμένα το «όπλο» των κατασχέσεων για να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται με οφειλές στην Εφορία ανέρχονται σε 3.435.236 ΑΦΜ ενώ ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι 1.827.440 οφειλέτες.

Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία:

-Τραπεζικές καταθέσεις: Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ «τρυπώνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς). Από την κατάσχεση γλιτώνουν καταθέσεις που υπάρχουν σε ένα και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.

-Ακίνητα: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές.

-Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

-Μισθοί, ενοίκια κλπ: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης, μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων κατασχέσεις γίνονται άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» – Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια

Με δίπλωμα οδήγησης οι 17αρηδες – Ποιες οι προϋποθέσεις – Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι