Το ποσό των 4,1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα εισπράξει το οικονομικό επιτελείο το 2022 με ώθηση από την ανάπτυξη.

Η αύξηση των εισοδημάτων και η τόνωση της κατανάλωσης αναμένεται να ανεβάσουν το επόμενο έτος τα φορολογικά έσοδα στα 49,519 δισεκατομμύρια ευρώ από 45,44 δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος.

Από πού θα προκύψει η αύξηση

–Το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς οι εισπράξεις θα ανέλθουν σε 14,891 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 1,939 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021. Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους που συνολικά θα φθάσει τα 10,111 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 651 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος ενώ οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,595 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 1,247 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος.

Τις εισπράξεις του ΦΠΑ που εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 1,577 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος και με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 18,752 δισεκατομμύρια ευρώ.Τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης με επιπλέον εισπράξεις 578 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά 7,049 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακίνητα

Στο μέτωπο των ακινήτων οι φόροι στην περιουσία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας μείωση 60 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021 λόγω των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ του 2022 προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Συνολικά τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθούν στα 54,67 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή αυξημένα κατά 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος.

Την ίδια ώρα το προσχέδιο ενσωματώνει πακέτο ελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης για το 2022 με δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται:

-«Κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

-Επέκταση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

-Μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2022.

-Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

-Αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

-Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και κατάργηση για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

-Μείωση ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

-Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

-Φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

-Αναμόρφωση του πλαισίου της φορο-λοταρίας. Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.

-Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

-Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων – Ποιους αφορά

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και με άλλα εμβόλια

Πόσα δισεκατομμύρια έχασε o Ζούκερμπεργκ από το #facebookdown