Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης, στην Κρήτη.

Η κατάσταση περιγράφεται πολύ δύσκολη, καθώς έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια, τοιχία, ενώ τα σχολεία εκκενώθηκαν. Από την Πυροσβεστική δίνουν εγκλωβισμούς, αλλά όχι ακριβή αριθμό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναφορά για τρεις εγκλωβισμένους σε σπίτια.

Τρεις εγκλωβισμένοι, οι οποίοι έκαναν εργασίες, στην εκκλησία Προφήτης Ηλίας στο Αρκαλοχώρι, όπου κατέρρευσε ο τρούλος της εκκλησίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας άνθρωπος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες στο Πατσίδερο, ενώ αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» της Πολιτικής Προστασίας.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν μεγαλύτερος από ότι περιμέναμε

«Έχουμε έναν σεισμό μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε» τόνισε στο enikos.gr ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε μεγάλες ζημιές, ούτε καταρρεύσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «επικοινώνησα και με τον κ. υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη και το παρακολουθούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, ενώ είπε ότι ο κόσμος πρέπει να παραμείνει έξω από τα σπίτια, ιδίως σε όσα είναι παλιά.

Με super puma στην Κρήτη, ο Στυλιανίδης

Στην Κρήτη μεταβαίνει με super puma ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τον ισχυρό σεισμό και τις σοβαρές ζημιές που σημειώθηκαν.