Αναρτήθηκαν χθες στη νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE  τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή να «τρέχει» με τρεις ταχύτητες, καθώς όσοι απέκτησαν ακίνητα ή νομιμοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση διαπίστωσαν ότι πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2020 ενώ πολλοί είναι αυτοί που για πρώτη φορά είδαν το φόρο που καλούνται να πληρώσουν να είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%.

Συγκεκριμένα:

1. «Κουρεμένα» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό για χιλιάδες ιδιοκτήτες  ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται  το 2020 καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Η πανδημία και το lockdown προσγείωσαν τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση  50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως με την προϋπόθεση βέβαια ότι  πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

2. «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. Μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν όσοι  το 2020:

Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε  στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο  Ε9.Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή την αποκάλυψη των αδήλωτων τετραγωνικών καλούνται τώρα να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

3. Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2020 καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Διαβάστε επίσης: