Φορολογικό «τσουνάμι» για εκατομμύρια φορολογούμενους – Τι πρέπει να πληρώσουν από Σεπτέμβριο

Φορολογικό «τσουνάμι» για εκατομμύρια φορολογούμενους ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα τους ενώ όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις θα επιβαρύνονται με τις δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις αναμένεται να υπερβούν τα 6 δισ. ευρώ, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο πιο δύσκολος μήνας, καθώς αυτόν το μήνα θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι και τρεις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που συνολικά υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ για την 3 δόση του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν άλλες πέντε δόσεις ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1,Ε2,Ε3) και ενώ εκκρεμούν ακόμα περίπου400.000 το ποσό του επιπλέον φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί σε 2.643.187 φορολογούμενους ανέρχεται σε 2,370 δις. ευρώ ενώ το 2020 το τελικό χρεωστικό ποσό διαμορφώθηκε στα 3,625 δις. ευρώ.

Ταυτόχρονα με το φόρο εισοδήματος θα τρέχουν και οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ. Περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν την πρώτη από τις 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Οι υπόλοιπες 5 δόσεις λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 προκύπτει ότι το συνολικό ποσό του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 2,1 δις ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις άγγιξε τα 2,6 δισ. ευρώ

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ένταξη στην πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι που λόγω οικονομικής στενότητας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με βάση το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στη πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε έως 24 έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις ενώ ξεπερνά το 6% για τις 24 δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 2.170 νέα κρούσματα και 43 θάνατοι – Στους 384 οι διασωληνωμένοι

Λειτουργία πνευμόνων παιδιών και κορωνοϊός: Τι δείχνουν οι μελέτες

Κηφισιά: Συγκέντρωση σχολικών ειδών στις 18 Σεπτεμβρίου – Σε ποια σημεία θα πραγματοποιηθεί

Πληκτρολόγησε και πάτα enter για αναζήτηση

vupu.gr Θέλεις να λαμβάνεις ενημερώσεις και να μαθαίνεις πρώτος όσα συμβαίνουν στα Βόρεια Προάστια;
Απόρριψη
Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις